Mjölkfria fastlagsbullar
Idag har jag ena sonen hemma från dagis. Anledningen är...fastlagsbullar! Han älskar nämligen fastlagsbullar, eller ja, bullar överlag. Eftersom det inte finns mjölkfria fastlagsbullar i vår närregion så får vi baka egna helt enkelt. När vi höll på som bäst säger han plötsligt ”Mamma, vet du varför jag är så stolt över dig?” ”Neej...” ”Jo, för att du bakar bullar!” Jag kunde inte annat än le. Inte för att han var stolt utan för att det värmer mig att han ser och känner glädje av de små sakerna i livet. Att det kan ge glädjebubblor i magen för att man bakar bullar och vet att man lite senare ska få smaka. Han ville dofta på bullarna, insupa stunden. Lycka att få stå där tillsammans och känna värmen från ugnen, bulldoften, och sonen vars ögon glittrar. De här fastlagsbullarna är så otroligt goda! De är mjölkfria och bara heeeelt ljuvligt mjuka och smaskiga, så de bakar jag år efter år. Helt klart ett favoritrecept som också fått sin plats i receptboken till mina barn. Testa! Du kommer inte att bli besviken!
Deg (till ca 18-20 st bullar)
1 msk kardemumma
3 dl havremjölk (eller mandelmjölk)
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
1/2 tsk salt (1 tsk om du använder osaltat mjölkfritt smör som t.e.x Mildas mjölkfria. Jag brukar använda Himalayasalt)
150 g mjukt mjölkfritt smör (Mildas mjölkfria)
1 ägg
11-12 st vetemjöl special
Fyllning
400 g mandelmassa
1 skvätt havre- eller mandelmjölk
8 dl mjölkfri vispgrädde (t.e.x. Alpro Cuisine Soya vispbar)
Ägg till pensling
Florsocker
Värm mjölken till den är 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med den fingervarma mjölken, strösocker, salt, det mjuka smöret och ägget.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg för hand eller i en hushållsassistent.
Jäs under bakduk till dubbel strolek i ca 45-60 minuter.
Forma degen till 18-20 st runda bollar. Placera dem med skarven neråt på bakplåtsklädda plåtar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Jäs bullarna under bakduk i 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-10 minuter. Låt svalna.
Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
Rör ihop innanmätet, en skvätt mjölk och mandelmassa.
Fyll bullarna med fyllningen, spritsa eller klicka över uppvispad grädde och lägg på locket. Pudra över med florsocker. Njuuut!
Mjölkfria fastlagsbullar. Här med mandelmassa. Tycker man inte om mandelmassa går det självklart bra att fylla dem med en sylt man tycker om istället. |
Deg (till ca 18-20 st bullar)
1 msk kardemumma
3 dl havremjölk (eller mandelmjölk)
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
1/2 tsk salt (1 tsk om du använder osaltat mjölkfritt smör som t.e.x Mildas mjölkfria. Jag brukar använda Himalayasalt)
150 g mjukt mjölkfritt smör (Mildas mjölkfria)
1 ägg
11-12 st vetemjöl special
Fyllning
400 g mandelmassa
1 skvätt havre- eller mandelmjölk
8 dl mjölkfri vispgrädde (t.e.x. Alpro Cuisine Soya vispbar)
Ägg till pensling
Florsocker
Värm mjölken till den är 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med den fingervarma mjölken, strösocker, salt, det mjuka smöret och ägget.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg för hand eller i en hushållsassistent.
Jäs under bakduk till dubbel strolek i ca 45-60 minuter.
Forma degen till 18-20 st runda bollar. Placera dem med skarven neråt på bakplåtsklädda plåtar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Jäs bullarna under bakduk i 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-10 minuter. Låt svalna.
Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
Rör ihop innanmätet, en skvätt mjölk och mandelmassa.
Fyll bullarna med fyllningen, spritsa eller klicka över uppvispad grädde och lägg på locket. Pudra över med florsocker. Njuuut!
Kommentarer
Skicka en kommentar