Senaste inläggen:

Tips & Råd



Det är en djungel och inte alltid helt lätt att navigera sig fram när det gäller produkter som kan innehålla mjölkprotein. Mjölkproteinet finns i de mest otänkbara produkter. Allt ifrån tandkrämer till astmamediciner. Här kommer jag att samla alla tänkbara tips och råd till dig som vill eller behöver undvika mjölkprotein av en eller annan orsak. Har du egna erfarenheter eller tips och råd får du gärna höra av dig!
Men först innan vi börjar: Gör det till en vana att alltid läsa innehållsförteckningarna, och tänk på att innehållsförteckningarna kan ändras för samma produkt. Det har hänt oss flera gånger. Man kan tycka att det är ett mastodont jobb att behöva lusläsa förpackningar konstant, men med tiden vänjer du dig vid det. 

Här följer en lista över produkter du ska se extra upp med:

Tandkrämer (t.e.x Zendium)
Choklad - Livsmedelsverket har i en undersökning hittat höga halter mjölkprotein i choklad- och chokladprodukter utan mjölk i ingrediensförteckningen och utan "kan innehålla spår av mjölk"-märkning.
Bageriprodukter - Livsmedelsverket har i en undersökning hittat höga halter av mjölkprotein, jordnöt och hasselnöt i bageriprodukter.
Popcorn 
Chips 
Godis
Sötningsmedel i tablettform
Isglassar - på de allra flesta står det att de kan innehålla spår av mjölk
Slush
Curry och färdiga kryddblandingar - där mjölkprotein fungrar som bärare
Sorbeter
Blandade charkvaror såsom korv, skinka, leverpastej
Panerade produkter såsom fiskpinnar
Skorpmjöl 
Brödglans- som används för pensling av bröd består oftast av mjölk eller mjölkprotein (kasein)
Quorn 
Ghee - innehåller ibland spår av mjölkprotein
Färdiga maränger
Potatisflingor och potatismospulver
Majonnäs
Ketchup
Senap
Vegetabiliskt margarin - får kallas så om det finns under 2 procent mjölk i det
Pasta - läs inte bara förpackningen utan gå även in på företagets hemsida och läs om just din pastasort.
Knäckebröd - risken för kontamination
Tonfisk på burk - kan ibland innehålla kasein.
Frukostflingor och müsli – även när det inte är uppenbart
Sojaost - en del innehåller kesein så läs noga på förpackningen
Natriumglutamat och smakförstärkare - kan innehålla mjölkprotein
Kokosmjölk - kan innehålla skummjölk
Vitt vin - kesein används i vita viner för att göra dem klarare i färgen

Hygienartiklar – tvål, duschtvål, schampo, balsam, tandkräm och hudkrämer innehåller också, absurt nog, mjölkprodukter emellanåt vilket kan ge reaktioner. Eftersom det inte är livsmedel behöver de inte heller märkas lika noga, vilket gör att ett extra vaksamt öga kan vara på sin plats.

Astmamediciner- vissa innehåller mjölk vilket är väldigt ironiskt då det finns studier som visar just att mjölk och astma är dålig kombo. T.e.x Buventol och Giona Easyhaler

Läkemedel - vissa mediciner kan exempelvis innehålla vassle. På http://www.fazz.se kan man läsa om Tillsatsämnen i läkemedel och där står det att ”Läkemedel med laktos kan undantagsvis innehålla spår av mjölkprotein”


Tips på produkter du kan äta. (Som sagt...läs dock alltid innehållsförteckningarna eftersom företagen kan ändra innehållet.)

Felix frysta kanelbullar
Göteborgs digestivekex original
I stället för skorpmjöl använd mannagryn
Plamils alla choklader (rekommenderas varmt. Goda och 100 procent mjölkfira. Läs mer om företaget här)
Milda mjölkfritt smör (använder jag alltid till bakning. Tänk på att det är lite saltat och därför behöver man tillsätta lite mer salt.)
I stället för fetaost: testa cheezly mozarella style
Pizzor...du behöver ingen ost i var sig pizza eller hamburgare. Testa skippa osten på pizzan och klicka eventuellt på lite äkta majonnäs istället.
Kavli äkta majonnäs
Isället för philadelphiaost...testa oatly på mackan
Istället för ost på mackan...testa t.e.x cheezlys ostar



På väg att resa?

Då vill jag tipsa dig om översättningskort från celiaki.se om du blir medlem eller via appen (mot en kostnad) Se länken: https://www.celiaki.se/informationsmaterial/oversattningskort/

Eller ett annat alternativ är Matallergikerkortet. Med Matallergikortet kan du översätta dina matallergier på över 30 olika språk.
Matallergikortet är gratis för dig som är medlem i Astma- och Allergiförbundet.
Är du inte medlem kan du enkelt bli medlem och få tillgång till kortet på en gång. (Mot en kostnad.) https://matallergikortet.se

Researrangören Ving har infört intoleransambassadörer på vissa av sina anläggningar. Den som är allergisk eller överkänslig för någon slags födoämne anger detta vid bokning och får en kontaktperson att ha mailkontakt med innan avresa för att berätta vilka matbegränsningar man har. Väl på plats på hotellet fungerar kontaktpersonen som en länk mellan gästen och köket.
På Vings familjehotell Sunwing Family Resorts på Gran Canaria, Teneriffa, Kreta, Rhodos, Cypern och Alcudia på Mallorca, finns intoleransambassadörer som fått utbildning i Sverige i skandinavisk matintolerans. Dessa personer fungerar som vägledare på plats på hotellet.

När du reser kan du mot läkarintyg över din allergi få ta med dig egen mat ombord på flygen. Förpackningarna får inte vara öppnade, men du kan exempelvis ta med dig havremjölk, sojayohgurt eller mjölkfritt smör. Frys smöret innan avresan så håller det sig bättre om resan inte är alltför lång. Kom dock ihåg att den generella regeln är att vikten inte får överstiga 5 kg och väskan måste kunna sättas under flygstolen. Det är viktigt och ett måste att kontakta det aktuella flygbolaget du reser med för att meddela dem och höra vilket tillvägagångssätt som gäller och vilka exakta regler som gäller för just det flygbolaget. Deras regler gäller. 

Allmänna tips

Övergå till flera olika sorters ersättningsprodukter för mjölkprodukter. Blanda olika alternativ såsom soja, kokos, ris, mandel och havre. På så sätt utsätter du inte kroppen för en drastisk mängd av en sort vilket i sig kan vara påfrestande för kroppen och skapa problem. Så mitt personliga varmaste råd är att använda dig av fler sorter som man självklart inte är allergisk mot. Jag använder exempelvis oftast havremjölk i bakning, men undviker det då som dryck där vi istället dricker kokosmjölk eller mandelmjölk. Till söt grädde använder jag kanske en sojagrädde. Ni förstår, tänk bredare än att nu ska vi bara köpa havreprodukter. 

Print Friendly and PDF

Kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Printa ut

Populära inlägg