Senaste inläggen:

Om mjölkproteinallergi




Vad är mjölkproteinallergi? 
Allergi mot protein i mjölk är inte detsamma som laktosintolerans. Mjölkproteinallergi är en allergi mot proteinerna i mjölk där den drabbade kan få mycket allvarliga reaktioner av ytterst lite mjölkprotein i maten.
Vid mjölkproteinallergi reagerar kroppens immunförsvar mot de proteiner som finns i mjölk. Ungefär två till tre procent av alla spädbarn reagerar mot mjölkproteinet när de slutar amma och övergår till mat som innehåller mjölk. En del barn kan även reagera direkt på bröstmjölken om mamman har ätit mjölkprodukter. I regel försvinner allergin när barnet är tre-fyra år gammalt. I skolåldern har allergin växt bort hos 80 procent av barnen. Omkring fem procent av de som blir allergiska har dock kvar sjukdomen i vuxen ålder. Mjölkallergi kan också utvecklas senare i livet. Hur man reagerar skiljer sig mycket åt från person till person. Mjölkproteinallergi kan i värsta fall leda till en riktigt allvarlig allergisk reaktion, så kallad anafylaktisk chock. Det finns även vetenskapliga studier som visar på kopplingar mellan återkommande öroninflammationer och mjölkallergi.
 
Vad är skillnaden på laktosintolerans och mjölkproteinallergi?
Vid laktosintolerans har man mindre av enzymet laktas i tunntarmen och tarmen kan då inte bryta ner mjölksockret (laktosen). Man tål då laktosfria mejeriprodukter.

Vid mjölkproteinallergi är man allergisk mot något eller några av de proteiner som finns i mjölk och tål inga mejeriprodukter eller produkter som innehåller mjölkprotein.
 
Vilka är symptomen?
Ett eller flera symptom kan komma samtidigt och med olika intensitet. Det gör att den allergiska reaktionen kan skilja sig mycket åt från person till person. En del klarar av spår av mjölkprotein, andra klarar inte minsta möjliga kontaminering av mjölkprotein. Vid mycket svår mjölkallergi kan man reagera så starkt att man får en allergisk (anafylaktisk) chock och behöver läkarvård omedelbart.


Symptomen vid mjölkallergi kan delas in i fyra större grupper: 


Hud: eksem, hudrodnad, klåda, nässelutslag och svullnad.

Mage-tarm: diarré, förstoppning, kräkning, kolik, magont, blod i avföringen och svårt att ta upp näring.
Luftvägarna: astma, hosta och snuva.
Allmänna besvär: allmän irritation, gråt, huvudvärk, håglöshet, oro, rastlöshet, slöhet, och överaktivitet
 
Tål en person med mjölkproteinallergi produkter från get och får?
De flesta gör inte det eftersom proteinerna i mjölk från ko, get och får liknar varandra.

 
Hur behandlar man mjölkproteinallergi?
Det finns bara en behandlingsmetod vid mjölkallergi och det är att utesluta mjölkprotein ur ditt barns kost. Syftet är då att barnet såklart ska bli symtomfritt och slippa besvär. Symtomen upphör vanligtvis inom 2-4 veckor, därefter följer läkaren upp och utvärderar den mjölkfria perioden. Om ditt barns allmänhälsa försämras under perioden ska du alltid höra av dig till läkare direkt.

Om barnet ammas behöver mamman själv utesluta allt med mjölkprotein då mjölkprotein övergår i bröstmjölken till barnet.
En vanlig missuppfattning är att man kan ersätta med produkter som är laktosfria eller har låg mängd laktos. Detta stämmer inte då dessa produkter fortfarande innehåller det protein som framkallar allergi. Det kan vara bra att i samråd med läkare och sjuksköterska även få råd från en dietist om du är osäker på hur du ska ersätta ditt barns kost vid mjölkallergi.

Print Friendly and PDF

Kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Printa ut

Populära inlägg