Senaste inläggen:

Fakes - grekisk linssoppa i crock pot

Sedan en tid tillbaka har vi medvetet försökt minska köttätandet i vår familj. Ett aktivt val främst av hälsoskäl. I veckorna vill man ha något nyttigt som går lätt att laga och helst med få ingredienser. Fakes har allt det där. Fakes är en traditionell grekisk rätt som är superenkel att laga och har du en crock pot är det bara att gratulera, för enklare än så blir det inte.Du kan självklart göra den på spisen också. Då kokar du upp allting och låter det koka på hög värme i ca 10-15 minuter för att därefter sänka värmen till medium medium-hög, sätta locket på och låta den puttra vidare i ca 1 h. Då är det dock viktigt att du kommer ihåg att röra mellanåt så inte linserna fastnar i botten och bränns vid. Den är rik på kalcium, protein och fiber. Jag valde att göra den på ekologiska Beluga linser som har ett högt proteininehåll: 26 g/100 g, men du kan göra den på vilka linser som helst. En annan stor fördel med den här rätten är att våra magar känns som bommull efteråt. Lugna och harmoniska. Vi åt den med en sallad och varm osttoast...självklart med vegansk mjölkfri ost. Fakes är också perfekt för lunchlådan och perfekt till storkok. Jag valde att göra den mer som en gryta än som en soppa, men det är en smaksak. Nu till receptet.

Fakes, grekisk linssoppa men här i grytform. Här med Beluga linser som har högt proteininnehåll.


1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
8-10 dl vatten
3 dl linser
~ 300-400 g krossade tomater
4 st lagerblad
3-4 msk olivolja
Peppar
Salt
En liten skvätt vinäger

Hacka lök och vitlöksklyftan och lägg det i crockpoten.

Tillsätt de övriga ingredienserna förutom vinägern som ska tillsättas i slutet.

Ställ crockpoten på medium värme och låt stå i ca 7 timmar. Rör om någon gång och fyll på mer vatten om det så behövs. Alternativt om du vill köra den över natten så ta 10 dl vatten och sätta låg värme i 9-10 timmar. (Då behöver du inte gå upp och röra) När linserna blivit mjuka smakar du av och tillsätter mera salt och peppar om det behövs. Strax innan servering tillsätter du en skvätt vinäger. Röd eller vit.

Smaklig måltid!

Ps! Har du något gott lättlagat recept som är vegetariskt eller veganskt får du gärna dela med dig av receptet i kommentarsfältet nedan.

Print Friendly and PDF

Kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Printa ut

Populära inlägg