Senaste inläggen:

Nybörjare på mjölkproteinfri kost?


I veckan gjorde familjen en dagsutflykt till ett lekland längre bort från oss. I vanlig ordning när vi gör dessa utflykter packade jag kylboxen med mjölkfria tilltugg. Hembakat bröd. Denna gång blev det härliga lättlagade rågscones som jag och barnen bakade tillsammans någon dag innan. Mjölkfritt såklart, men även med låg glutenhalt, vilket är ett stort plus i kanten. Receptet kommer från Nilla Gunnarsson som bland annat driver bloggen Nillas kitchen och du hittar det här.
Nybörjare på mjölkproteinfri kost? Var börjar man någonstans? Hur gör man? Här kommer några steg som jag hoppas ska hjälpa er i början på vägen.




1. Börja med att ta exempelvis en förmiddag och gå igenom alla era varor i kyl och skafferi. Läs på alla förpackningar. Till er hjälp kan ni ha ordlistan. Rensa ut allt som innehåller mjölkprotein. De varor ni är osäkra på kan ni rita ett stort kryss på. När ni sedan använder dessa produkter i matlagningen och märker att barnet reagerar så vet ni vad det högst antagligen beror på och kan därefter låta bli att använda det. Har ni inte ”råd” att chansa så gör er av med alla osäkra produkter.

De varor och produkter som innehåller mjölkprotein kan ni sedan ge bort till släkt och vänner som tål mjölkprotein. På så sätt blir de förhoppningsvis glada och även ni för att bli av med det.

2. Här följer några råd på vad ni nu kan köpa och sätta in i kylen till en början.

Mjölk...
Det första rådet är att tänka brett och inte snöa in sig på en smak. Så istället för komjölken kan ni köpa mandelmjölk,  t.e.x Alpro ALMOND som ni kan ha som dryck och göra exempelvis plättar på. Köp havremjölk, t.e.x Oatlys havredryck, till bakningen och använd den istället för mjölken. Använd samma mängd som vanlig mjölk i recepten. Även havremjölken fungerar finfint till plättar.

Smör...
till brödet till exempel Carlshamns mjölkfria margarin. Den är i alla fall populärast hos våra barn. Vi varierar mellan det och Floras mjölkfria margarin.
Till bakning använder vi Mildas mjölkfria margarin (det är dock ganska osaltat, så där behöver man
ibland tillsätta lite extra salt)

Grädde...
där använder vi Alpros växtbaserade variant på vispgrädde. Till tårtor, hemlagade vaniljkrämer, glass o.s.v.

Matlagningsgrädde...
använder vi Oatlys iMat. Den fungerar finfint i t.e.x lasagnen.

Yoghurt...
Här varierar vi väldigt mycket. Det finns riktigt goda yoghurtar som är sojabaserade som barnen älskar. Det finns även havreyoghurtar som jag faktiskt börjat gilla mer och mer med tiden och nu äter jag gärna havrebaserad yoghurt. T.e.x. Oatly havregurt som finns i flera smaker bland annat naturell som jag ibland använder till brödbak.

Creme fraiche eller gräddfil...
här kan du använda Tofuttis Sour Supreme eller Oatly iMat fraiche

Philadelphiaost...
Oatly påMACKAN naturell

Ost till smörgåsen...
t.e.x. Jeezly Original Astrid & Aporna


Parmesanost...
Violife Prosociano wedge utan tvekan bästa hittills. Blev superglad när vi hittade den!

Pizzaost...
t.e.x Violife for pizza.

Majonnäs...
en äkta majonnäs innehåller inte mjölk, så läs innehållsförteckningen på ÄKTA majonnäs, inte light eller smaksatt sådan.

Ketchup...
jag lägger till det här då jag haft kontakt med Heinz som vi använder. De använder inte mjölkprotein som bärare i sina kryddor så därför använder vi Heinz ketchup original.

Kryddor...
Jag har varit i kontakt med Santa Maria och de säger att mjölkprotein inte används som bärare i deras kryddblandningar. Alltså t.e.x. Curryn.

Korvar...
här ska ni se upp beroende på hur känsliga ni är för mjölkprotein. Det finns några få korvar märkta mjölkproteinfria. Men så vida de inte är uttryckligen märkta mjölkproteinfria så rekommenderar jag er att skippa dem. Risk för kontamination är relativt hög på korvfabriker då de kör korvar med mjölkprotein på samma produktionsband.

Smörgåspålägg som korv, skinka och leverpastej...samma som ovan. (Korvarna) Här har man hittat leverpastejer som varit mörkta mjölkfria men i tester visat att de innehållit mjölkprotein i alla fall. Samma sak med vissa charkuterier såsom korvar som varit felmärkta och innehållit mjölkprotein. Det är en chansning. Har ni råd att chansa så absolut gör det. Om inte...man kan leva utan korv eller för den ambitiöse...laga egen så man har kontroll över ingredienserna.
Choklad...
Plamils choklader är både goda och användbara till bakning. Läs mer om dem här


3. Nu har ni förhoppningsvis en bra bas att gå vidare på. Gör det till en vana att alltid läsa igenom alla innehållsförteckningar när ni köper hem varor. Även de ni läst på förut eftersom företagen har en tendens att ändra sina innehållsförteckningar oftare än man tror.

4. Är ni osäkra så kontakta företaget i fråga. Hellre en fråga för mycket än en fråga för lite.

5. Tänk också på att diska upp alla kokkärl och redskap. Har stekpannan använts till något med mjölk i så diska ordentligt ur den med diskmedel. 


Det här är förslag. Det finns en uppsjö av olika alternativ till mejeriprodukter, och det dyker upp nya hela tiden. Med tiden kommer du att finna dina egna favoriter.

Lycka till och kom ihåg...du kan alltid återvända hit om minnet sviker. ;)

Allt GOTT!

Print Friendly and PDF

Kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Printa ut

Populära inlägg