Pumpasoppa
November är årets mysmånad. Det är ofta extra mörkt, extra ruggigt, extra blåsigt ute. November är tillåtandets månad då det känns mer okej och förlåtande att kura ner sig under en extra härlig filt i soffan, tända några ljus, lite mysbelysning, dricka något värmande gott och se filmen man så länge tänkt se, eller läsa boken man aldrig hinner med eller strunta i allt det där och bara sitta och småprata med någon speciell, och lyssna till regnet som smattrar utanför och känna nuet för en stund.
Snart kommer julstressen med allt vad det innebär. Det är också en härlig tid, men passa på att ladda upp inför det med små stunder av så lite måsten som möjligt i november. Ta vara på november även om många av oss tycker det är den tristaste månaden på året. Naturen är vacker även i november.
Ett tips är att laga en värmande pumpasoppa. Pumpor finner man lite överallt så här års. Laga en större mängd och frys in så har du en nyttig och enkel middag att ta fram när orken tryter.
Pumpa innehåller C-vitamin och kalium och även folsyra vilket är extra bra för dig som är gravid. Folsyra spelar en viktig roll i bildandet av röda- och vita blodkroppar och krävs också för kroppens läkningsprocesser. Den ska också ge skydd mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
Så det finns all anledning att laga den! Det finns otaliga recept och du kan gott sätta din egen lilla prägel på din soppa. Men här kommer två helt olika men härliga recept. Nu kör vi!
Recept 1:
Pumpasoppa a la enkelhet
ca 6-8 portioner
1 st matpumpa ca 1300 g
2 potatisar
1,5 gul lök
3-4 st vitlöksklyftor
1 st morot
1-2 st selleristjälkar
saft av 1 citron
1 liter hett vatten
3 msk ekologisk grönsaksfond (kontrollera att den är mjölkfri!)
1 stor klick mjölkfritt smör (Milda mjölkfritt)
Färsk timjan
Salt och peppar
2,5 dl sojagrädde (Alpro Cuisine soja), alternativt havregrädde (Oatly iMat)
Koka upp vattnet.
Skala och tärna pumpan och potatisen i tärningar. Skala och skiva moroten. Skiva sellerin i bitar och hacka lök och vitlök. Fräs allt lite lätt i en stor kastrull. Löken ska inte få färg bara svettas lite.
Tillsätt vattnet och fonden. Hacka timjan och tillsätt den och citronsaften. Låt koka på medelvärme under lock i ca 20 minuter. När allt mjuknat tillsätter du grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt, peppar och saft av en citron.
Recept 2:
Pumpasoppa med vita bönor, chili, vitlök och apelsin
4 portioner
2 dl blötlagda små vita bönor
1 liten matpumpa, exempelvis Butternutpumpa
2 msk olivolja
1 hackad gul lök
1 skivad vitlöksklyfta
1 hackad röd chili
1 dl vitt vin (OBS! Fråga efter ett vitt vin utan kasein, alltså mjölkfritt vitt vin!)
1 liter vatten
3 msk ekologisk grönsaksfond (OBS! Kontrollera att buljongen är mjölkproteinfri!)
1 apelsin
Salt och peppar
Blötlägg bönorna över natten.
Skala och tärna pumpan. Fräs i olja tillsammans med lök, vitlök, vita bönor och chili
Häll på vitt vin och buljong. Koka upp och låt sjuda ca 20 minuter tills pumpan känns mjuk.
Mixa soppan slät och smaka av med salt, peppar och juice från en apelsin.
Snart kommer julstressen med allt vad det innebär. Det är också en härlig tid, men passa på att ladda upp inför det med små stunder av så lite måsten som möjligt i november. Ta vara på november även om många av oss tycker det är den tristaste månaden på året. Naturen är vacker även i november.
Ett tips är att laga en värmande pumpasoppa. Pumpor finner man lite överallt så här års. Laga en större mängd och frys in så har du en nyttig och enkel middag att ta fram när orken tryter.
Pumpa innehåller C-vitamin och kalium och även folsyra vilket är extra bra för dig som är gravid. Folsyra spelar en viktig roll i bildandet av röda- och vita blodkroppar och krävs också för kroppens läkningsprocesser. Den ska också ge skydd mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
Så det finns all anledning att laga den! Det finns otaliga recept och du kan gott sätta din egen lilla prägel på din soppa. Men här kommer två helt olika men härliga recept. Nu kör vi!
Recept 1:
Pumpasoppa a la enkelhet
ca 6-8 portioner
1 st matpumpa ca 1300 g
2 potatisar
1,5 gul lök
3-4 st vitlöksklyftor
1 st morot
1-2 st selleristjälkar
saft av 1 citron
1 liter hett vatten
3 msk ekologisk grönsaksfond (kontrollera att den är mjölkfri!)
1 stor klick mjölkfritt smör (Milda mjölkfritt)
Färsk timjan
Salt och peppar
2,5 dl sojagrädde (Alpro Cuisine soja), alternativt havregrädde (Oatly iMat)
Koka upp vattnet.
Skala och tärna pumpan och potatisen i tärningar. Skala och skiva moroten. Skiva sellerin i bitar och hacka lök och vitlök. Fräs allt lite lätt i en stor kastrull. Löken ska inte få färg bara svettas lite.
Tillsätt vattnet och fonden. Hacka timjan och tillsätt den och citronsaften. Låt koka på medelvärme under lock i ca 20 minuter. När allt mjuknat tillsätter du grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt, peppar och saft av en citron.
Pumpasoppa med vita bönor, chili, vitlök och apelsin
4 portioner
2 dl blötlagda små vita bönor
1 liten matpumpa, exempelvis Butternutpumpa
2 msk olivolja
1 hackad gul lök
1 skivad vitlöksklyfta
1 hackad röd chili
1 dl vitt vin (OBS! Fråga efter ett vitt vin utan kasein, alltså mjölkfritt vitt vin!)
1 liter vatten
3 msk ekologisk grönsaksfond (OBS! Kontrollera att buljongen är mjölkproteinfri!)
1 apelsin
Salt och peppar
Blötlägg bönorna över natten.
Skala och tärna pumpan. Fräs i olja tillsammans med lök, vitlök, vita bönor och chili
Häll på vitt vin och buljong. Koka upp och låt sjuda ca 20 minuter tills pumpan känns mjuk.
Mixa soppan slät och smaka av med salt, peppar och juice från en apelsin.
Kommentarer
Skicka en kommentar