Senaste inläggen:

Underbar raw citronmarängpaj

Våren är här, fräsch och frisk. Morsdag runt hörnet. Vad passar inte bättre än en fräsch och frisk nyttig raw citronmaräng paj? :) Det här receptet är mitt eget recept som jag tog fram en vårdag när jag fick för mig att jag ville ha en nyttig citronmarängpaj isället för den klassiska. Resultatet blev långt över förväntan och nu står den på min topplista över rawfood bakverk. Det är svårt att inte ta en bit till av den. Istället för riktig maräng gjorde jag en kokosgrädde. Botten är makalöst god där mandeln står i centrum. Jag är redan sugen på att göra en till. Den här pajen är väldigt enkel att göra, men tänk på att du behöver börja senast ett dygn  men gärna två till tre dygn innan serveringen. Den går också bra att förbereda och göra längre på förhand och sedan frysa in, men tänk då på att lämna bort kokosgrädden och ta fram pajen och laga kokosgrädden ett dygn innan serveringen. Lägg grädden på pajen och låt stå 1-2 dygn i kylskåpet innan serveringen. Smakerna ”sätter sig” under tiden i kylskåpet och det är verkligen värt att vänta dessa dygn. Servera alltså inte samma dag. Mums! Nu sätter vi igång!


Raw citron ”maräng” paj recept
Raw citronmarängpaj



Raw citron ”maräng” paj recept





Botten:
4,75 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosolja
0,25 dl lönnsirap
0,25 dl agavesirap
1 rågad dl blötlagda dadlar
0,5 tsk salt

Raw citronkräm:
3 dl cashewnötter (blötlagda i minst 4 timmar, gärna över natten)
1 dl kokosflingor
1 dl kokosolja
1,5 dl citronjuice (av ca 2-3 citroner) + rivet skal av 2 citroner 
0,25-(0,5) dl agavesirap
(0,5)-0,75 dl lönnsirap
1 tsk vaniljessens (eller ca 0,5 tsk vaniljextrakt)
1,5-2 krm salt
Gurkmeja (för färgens skull)

Raw ”maräng”/kokosgrädde:
1 burk kokosmjölk (som stått i kylen minst ett dygn innan användning)
1 tsk vaniljessens
0,75 msk lönnsirap
0,25 msk agavesirap

Gör så här:

Dag 1: Ställ kokosmjölken i kylen.

Dag 1, morgon: Blötlägg dadlarna åtminstonde en timme innan du börjar med botten.

Botten: Mixa allt utom mandelmjölet till en slät smet i en mixer eller matbredare. Rör försiktigt ner mandelmjölet för hand. Mixa inte ner mandelmjölet! Pressa ut degen jämt i en pajform (ca 22 cm i diameter). Låt stå i frysen över natten. Skippa inte detta moment!

Dag 1, kväll: Blötlägg cashewnötterna över natten.

Dag 2:
Raw citronkräm: Mixa de blötlagda cashewnötterna med agave, lönnsirap, kokosflingor, citronjuice och vaniljessensen. Tillsätt enligt tycke gurkmeja för färg. Mixa ordentligt. Häll smeten i pajformen och ställ tillbaka i frysen. När den stelnat är det dags att göra Raw ”marängen”/ kokosgrädde.

Raw ”maräng”/kokosgrädde: Tag fram kokosmjölken från kylen. Öppna och häll ut vätskan och använd endast kokosgrädden. Vispa den tillsammans med vaniljessensen, lönnsirapen och agavesirapen. Tillsätt mer lönnsirap eller agavesirap om du önskar en sötare grädde.
Spritsa eller bred ut kokosgrädden över pajen. Garnera med exempelvis blommor eller rostad flagnad mandel.

Pajen blir godare efter att den stått en dag eller två i kylen. Går bra att frysa men tänk på att ta ut den minst ett dygn innan servering, låt tina i rumstemperatur och förvara den därefter i kylen 24-48h innan serveringen.







Print Friendly and PDF

Kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Printa ut

Populära inlägg