Senaste inläggen:

Banana bread

Idag är det 4 juli och USA:s nationaldag. Detta var jag dock helt ovetandes om när jag och barnen just idag lagade för första gången...banana bread. Har du lagat det någon gång? Det är ett typiskt amerikanskt bakverk bestående av mogna bananer som mosas och blandas med socker, ägg, bakpulver, vaniljextrakt och mjöl och sätts i en avlång brödform och bakas nästan en timme i ugnen. Nåja, sanningen är att det förmodligen finns lika många olika varianter på banana bread som det finns stater i USA. Det vi lagade idag är en klassisk variant från 1940-talets USA.

På 1930-talet i USA uppstod två parallella händelser som tillsammans skulle skjutsa bananens status till skyarna. Nämligen...den stora depressionen som började med börskraschen 1929 och som varade under hela mitten av 1930-talet. Det gjorde att de varor man tidigare ansåg vara skrot i hushållen nu togs till 
vara på istället. Hushållen var ovilliga att kasta bort någonting. Till och med en ”rutten banan”.

För det andra började bakpulvertillverkarna att massproducera sina produkter, vilket gjorde att bakpulver för första gången blev tillgängligt i hela landet.

Dessa två parallella händelser gjorde att köksboksförfattare tog fram recept där man kunde använda sig av ”ruttna bananer” och det nu lättillgängliga bakpulvret. ”Snabbrödet” Banana bread uppstod. (Som till skillnad från jästa bröd gick betydligt snabbare att baka).

Brödet har till och med fått en egen dag till ära. Banana Bread Day. (23 februari).
Nu råkar det dock inte vara just Banana Bread Day, men likväl amerikanernas nationaldag. 

Barnen tyckte det var mer än mums filibaba och hade gärna satt tänderna i hela kakan. Den hamnade bland barnens favoriter. Jag själv blev glatt överraskad! Och kunde inte låta bli att ta mer. Den är otroligt lättlagad och du behöver inte ens ta fram vispen. Allt rörs ihop och så in i ugnen. Lätt och så gott! Vill man kan man slänga i en näve (ca 1,5 dl) blåbär i smeten innan man sätter den i ugnen eller varför inte variera den med en näve valnötter, hackade chokladbitar, eller russin? Eller skapa din egen variant utifrån det här basreceptet som du för övrigt kan avnjuta precis som det är utan att blanda in andra smaker som tar över. För det är delicious precis som det är.

Happy 4th July!


Banana bread recept mjölkfritt
Ett mumsigt Banana Bread gjort på mosade mogna bananer.



2-3 mogna bananer (minst lika mycket brunt som gult på skalet)
0,75 dl smält mjölkfritt margarin
1 tsk bakpulver
en nypa salt (sätt en nypa till om mjölkfria margarinet är osaltat)
1,75 dl socker (här kan du både minska och öka beroende på hur söt smak du vill ha)
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt
3,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa/slå sönder ägget i en bunke.

Mosa banenerna med en gaffel till en slät massa. Häll i det smälta smöret. Tillsätt bakpulver och salt. Rör i socker, vaniljextrakten och ägget. Rör ner mjölet. Blanda väl.

Häll smeten i en brödform som du smort med mjölkfritt smör och mjölat. Ca 10 x 20 cm.
Grädda i ca 45 min till 1 timme. Håll koll och ta ut när kakan är torr. Känn med en sticka.
Ta ut och låt svalna en stund i formen. Skär upp och servera!


Banana Bread recept mjölkfritt





Print Friendly and PDF

Kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Printa ut

Populära inlägg