Senaste inläggen:

Furuviksparken

Röd vari hör till familjen Lemurer som kan bli ca 20 år gamla. De lever fritt på ön Masoala i nordöstra Madagaskar. Tyvärr jagas de ibland för köttets skull. 1997 inrättades en nationalpark på Masoala som skyddar delar av populationen. Just dessa två brukar få ungar till hösten. 

I helgen packade vi bilen och styrde kosan mot Gävle och Furuvikparken. Något vi sett fram emot hela sommaren. Den här helgen lovade de regn åska och blixtar i Gävle. Både lördag och söndag. Trots det trotsade vi vädret och åkte ändå. Plan B var Andys lekland i Gävle om vädret skulle bli katastrofalt. Jag packade smörgåsar och mycket annat mjölkfritt. Tog även med mjölkfritt godis och bönchips som vi kunde avnjuta på kvällen när vi låg i sängarna på hotellet. Vi hade bokat in ett standard familjerum till oss på Scandic Gävle Väst. Ca 10 minuters bilväg från Furuvikparken. 
Kylboxen var precis fullpackad. Ett tips är att investera i en kylbox som man kan koppla till cigarettuttaget i bilen. Det hade vi och det behövdes. (Kom dock ihåg att dra ur sladden när ni stannar bilen, annars är risken att bilbatteriet är dött när ni ska starta bilen 
igen.)

Det jag hade missat när jag bokade var att kolla att det fanns minibar i hotellrummet. Det finns inte i standard familjerummen på Scandic Gävle Väst. Något vi saknade mycket, och som gjorde att vi fick slänga en del av maten vi hade med oss. Då önskade jag att vi skaffat en kylbox man kan koppla både till cigarettuttag och vägguttag. Kanske det finns adapter stt köpa till? Eller så väljer man ett annat hotell som har minibar på rummet. Vi saknade också AC, men som tur var kunde vi slänga upp fönstret och nu har nätterna blivit lite svalare så det fungerade bra. 
När vi kom dit fick jag byta en bajsblöja. Den blöjan blev tyvärr allt annat än ännu en blöja man slänger bort och sedan glömmer. O nej, den blöjan ville gå till historien. Jag packade in den i sanitetspåsen i badrummet, men alla med barn vet att en 
papperspåse inte löser några odörproblem. Inte ens en fastknuten plastpåse löser blöjodörer. Och ventilationen i badrummet exicterade inte alls. Hettan gjorde sitt och inte ens duschtvålen kunde mildra lukten. Nej, det var absolut vedervärdigt. Jag ska erkänna att jag till och med övervägde att slänga ut påsen genom fönstret när det började kännas olidligt. Men med hänsyn till miljön och förbigående människor hade jag inte hjärta till det. Istället bokade vi bord i hotellets restaurang. Vågat, med tanke på våg allergi. Det löste sig dock finfint! Personalen i restaurangen var fantastisk! Glada och mycket hjälpsamma! Maten smakade så gott! Och det bästa av allt...ingen av oss blev sjuk. Alla mådde bra! Det kändes väldigt lyxigt! 

Flamingon får sin rosa fjäderdräkt av att de äter små kräftdjur som ätit rödalger. Äter flamingon inte dessa kräftdjur blir fjäderdräkten mer grå i färgen. Det finns en rad teorier om varför flamingon står på ett ben i vattnet. Troligtvis beror det på att den sparar värmen. Ibland lägger den sin hals mot kroppen. Detta gör den för att vila halsmuskulaturen.

Nå, vi genomled blöjhistorien på hotellet, men såg fram emot att lämna följande morgon och styra kosan mot Furuvik. Packade regnkläder utifall, och såklart följde picknick med även denna 
gång. Jag hade sett att det fanns en thairestaurang på området och vid lunchtid råkade vi faktiskt fy syn på den. 
 Restaurang Tom Thai där vi åt Chicken Penang curry och tittade på orangutangerna som precis skulle bli matade när vi ätit klart.

Vi bestämde oss för att äta lunch där. Thaimat är ganska säkert kort vad gäller mjölkproteinallergi. Utbudet för mjölkproteinfria rätter är större. Härlig plats med riktigt god thaimat! Över förväntan! Även där gick det riktigt bra! Alla mådde toppen efteråt och alla i familjen gillade maten. Även vår lilla tvååring.


Chicken penang curry som vi med mjölkproteinallergi kunde äta och som smakade riktigt gott.

 Eftersom väderprognosen inte var den bästa var det alldeles lagom med folk i 
parken. Man slapp köer och fick se allting man ville. Vi gick till tivolit och precis när vinköpt åkband till barnen och skulle börja åka kom regnet och åskan som ett brev på posten. Hur blir det nu då? Har vi köpt band för flera hundra och kommer inte kunna åka alls? Alla attraktioner stängdes av. Regnet stod som spön i backen, blixtar och åska. Där stod vi i ingången till spökjakten. Plötsligt fylldes golvet där inne med vatten(!) Våra fötter började bli våta i skorna och vi insåg att vi behövde byta plats. Regnkläderna låg i bilen. Men vi hade ett paraply. När värsta duschen lagt sig begav vi oss av. Vi fann en toalett där vi bestämde oss för att gå in och avvakta vädret och passa på att göra våra bestyr. Där inne var det varmt, torrt och skönt. (Trodde aldrig jag skulle säga det om en allmän toalett). Regnet drog snart vidare och vi gick tillbaka till tivolit. Nu kunde barnen äntligen åka allt de ville. Sååå kul! Sedan hann vi öven med äventyrsbadet innan det var dags att lämna Furuvik för den här gången. 



Vilken härlig helg vi haft! Några missöden, men oj så roligt! Vi längtar redan tillbaka allihopa! Alldeles perfekt för oss med tre små barn. Allt roligt på ett och samma ställe. God mat. Kan man begära så mycket mer? Nej. Furuvik, tack för den här gången...vi återkommer gärna! 

Print Friendly and PDF

Kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Printa ut

Populära inlägg