Senaste inläggen:

Kikärtsburgare med vitlöksmajonnäs och ugnsrostad potatis och batat.

Igår åt vi kikärtsburgare till middag. Det är gott, lättlagat, vegetariskt och mjölkfritt. Och framför allt lite nyttigare, och ett intressant alternativ till den vanliga hamburgaren. Det känns alltid extra bra när barnen ätit vegetariskt eller veganskt till middag. Det här är inte en favorit hos våra barn. Kanske för att vi inte lagar det tillräckligt ofta. När vi introducerar nya smaker brukar vi erbjuda någon ”morot” om de äter upp. Sedan väljer de själva ifall de vill äta upp eller inte. Det valet överlämnar vi till dem, men oftast vill de försöka äta upp och få sin belöning. Det kan vi fortsätta med tills de vant sig med smaken. Båda barnen åt upp sina burgare och fick sin belöning. Vi var nöjda och de var nöjda.

Ugnsrostade rotsaker är så otroligt gott! Vi lagar det till kyckling, oxfilé, hamburgare och som här till kikärtsbiffar. Speciellt om man lyckas få lite yta och färg på potatisen. Det blir lätt lite sladdriga och får mjuk yta om man bara klyftar dem och slänger in dem i ugnen direkt. Det blir mycket godare om du följer receptet nedan. Lite extra moment, men det är enkelt och det är verkligen värt
mödan. Låt mig gärna veta vad du tyckte!

Kikärtssmeten kan man lätt laga ihop på någon minut på morgonen och ställa med fördel i kylen till middagstid. Då är det bara att plocka ut och steka upp. Enkelt. Eller så kan man frysa in dem och ta ut någon dag när man snabbt behöver få middagen klar eller orken tryter.

Det här receptet räcker till ca 4 härliga kikärtsbiffar. 

Mjölkfri kikärtsburgare med vitlöksmajonnäs
Mjölkfri kikärtsburgare  med vitlöksmajonnäs och ugnsrostad potatis och batat.

Kikärtsbiffar:

1 burk (400 gr) kikärtor
1 burk (340 gr) majs
0,5 tsk paprika
0,5 tsk malen kumin
0,5 - 1 tsk malen koriander
3 rågade msk vetemjöl
salt
rapsolja
salladsblad
tomatketchup (behövs inte)
4 hamburgerbröd (kontrollera att de är mjölkfria!)
Sätt kikärtorna och majsen i en matberedare. Tillsätt alla kryddorna, mjölet och en nypa salt. Kör matbredaren tills allt är blandat. Det ska inte bli en jämn smet utan textur på smeten.
På en mjölad yta lägger du sedan smeten och formar fyra lika stora biffar. De ska bli ungefär 2 cm tjocka. Lägg biffarna på en tallrik eller liknande och sätt in dom i kylen i minst 30 minuter.
Hetta upp lite olja i en stor stekpanna på medelvärme. När pannan är varm stek ca 5 minuter på var sida eller tills dom är genomstekta och gyllenbruna. 
Stek om du vill på hamburgerbrödet lite grand i torr stekpanna. 


Vitlöksmajonnäs:

2 dl äkta majonnäs (dubbelkolla att den är mjölkfri!)
1 st stor vitlöksklyfta (eller 2 små)

Blanda samman och ställ i kylskåp tills servering.


Rostad potatis och batat:

Ca 6 medelstora potatisar

1 st batat
Salt
Timjan
Olivolja
Skala och klyfta potatisarna och bataten. Häll iskallt vatten (gärna med isbitar i) i en bunke och lägg i alla klyftor. Låt stå en stund. Ju längre desto bättre.

Sätt ugnen på 225-250 grader.

Koka upp vatten som du saltar rejält. Skölj av potatisklyftorna i kallt vatten och lägg dem i det kokande vattnet. Ställ timern på 5 minuter. När de kokat klart häller du av kokvattnet och häller ut potatisklyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja (inte för mycket!), salta och strö över timjan. Blanda allt lite lätt och sprid ut klyftorna på plåten.

Ställ in i ugnen i ca 20-25 minuter. Mot slutet brukar jag sätta upp plåten för att få lite färg på potatisen.
Print Friendly and PDF

Kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Printa ut

Populära inlägg