Senaste inläggen:

Fransk nougat

Om det är något julgodis jag tycker extra mycket om så är det fransk nougat. Vår yngsta son skulle nog hålla med mig. Det är ju sååååå gott, och känns snäppet lyxigare än det andra julgodiset på vårt bord. Fransk nougat har anor långt tillbaka. Kanske redan så långt tillbaka som 1400-talet i...Italien, men det är år 1701 som den först nämns och då är vi i Provance bland kungligheter. Jag kommer inte att gå djupare in i historien bakom den franska nougaten, men jag konstaterar...oj vilka goda gåvor de gav varandra redan på den tiden.

Här kommer receptet på den härligaste godaste franska nougaten man kan tänka sig. Den håller ca 2 månader så denna kan man göra i god tid innan julen. Linda in bitar i cellofan och ge bort som små julgåvor. Garanterat uppskattat!


Fransk nougat recept
Underbart god fransk nougat med mandlar, pistagenötter och cashewnötter.

Platta ut degen till en fyrkan som är ca 2-3 cm tjock.


4 dl socker
1,25 dl vatten
200 g glykossirap
250 g honung
75 g äggvita (motsvarar ca 2 stora äggvitor)
1/2 dl strösocker

Fyllning
300 g hela mandlar med skal
175 g nötter (t.e.x. Blanding av skalade pistagenötter, chashewnötter...eller ta de du gillar!)

Garnering
Florsocker

Sätt ugnen på 150˚.
Häll ut mandlar och nötterna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta  i ugnen i ca 15 minuter.

Koka upp socker, vatten, glykossirap och honung i en kastrull. Koka på medelvärme tills temperaturen är 145˚. Det tar normalt ca 15-20 minuter. Var tålmodig!

Vispa under tiden äggvitorna till skum med elvisp. Tillsätt 1/2 dl socker lite i taget och vispa till en fin maräng.

Häll den 145 gradiga sockerlagen i en tunn stråle i marängen unde konstant vispning. Fortsätt vispa 8-10 minuter tills massan är seg och mjuk.

Vänd ner mandlarna och nötterna. Blanda in. Pudra rejält med pudersocker på ett bakplåtspapper och häll ut smeten i en hög på papperet. Sikta över florsocker jämt över högen (annars fastnar smeten i dina fingrar när du ska trycka ut den) och tryck därefter ut smeten till en fyrkant som är 2-3 cm hög.

Låt svalna helt och skär sedan nougaten i bitar.
Förvara i plastburk med tättslutande lock. Håller i rumstemperatur i ca 2 månader.


Print Friendly and PDF

Kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Printa ut

Populära inlägg