Senaste inläggen:

Mjölkfria pepparkakor

Det är andra advent och Lucia ligger runt hörnet. I många hem bakas pepparkakor den här tiden. Så även hos oss. Alla som hjälper till får vara med och smaka på degen, och det brukar vara något barnen längtar efter.
Idag blev det andra omgången pepparkaksbak. Yngsta sonen hade en önskan om att vi skulle laga pepparkakor med glasyr denna gång. Och så fick det bli. Alla hjälptes åt att baka...även pappa var med och höll koll på ugnen. Vi satte på julmusik och förklädena. Kavlade upp ärmarna och denna gång satsade vi helhjärtat på hjärtan. När sista plåten låg i ugnen skruvade vi upp musiken och började dansa och sjunga till jullåtarna. Så ska ett pepparkaksbak avslutas...tycker vi i alla fall.

Det finns mjölkfria pepparkakor att köpa. T.e.x Annas pepparkakor orginal, men då går man miste om självaste upplevelsen. För det är ju en upplevelse och barndomsminnen som skapas när man bakar pepparkakor tillsammans. Doften, smaken av degen, gemenskapen, och värmen från ugnen. Dessutom så är det så mycket godare med egna pepparkakor.

Nu ska ni få receptet vi gör hemma hos oss och det har jag fått av min mamma. Det är så otroligt goda! Och vill ni liksom vi göra kristyr så kommer självklart receptet på det också.

Mjölkfria pepparkakor recept
Underbart goda mjölkfria pepparkakor.


Satsen räcker till 60-100 st pepparkakor beroende på hur stora eller små formar ni använder.

150 g mjölkfritt smör (Milda mjölkfritt...kom ihåg att salta det lite då det är näst intill osaltat)
1,5 dl socker
1,5 dl ljus sirap
1 dl vatten

1 msk kanel
1 msk kardemumma
2 tsk ingefära
1 tsk malen nejlika
1 tsk kryddpeppar

2 tsk bikarbonat
Knappt 7 dl vetemjöl

Häll upp mjölet luftigt i ett litermått och rör ner bikarbonaten.

Blanda kryddorna i en bunke.

Lägg smör, socker, sirap och vatten i en gryta. Låt det koka upp och häll det över kryddorna i bunken. Rör om och låt det svalna till rumstemperatur (20-25˚).

Häll i mjölblandningen och gör en smidig deg med elvispens degkrokar eller med en slev.
Linda in degen i plastfolie och låt degen vila svalt till nästa dag. (T.e.x i kylskåp)

Sätt ugnen på 150˚. Dela degen i två eller fyra delar och kavla ut den till önskad tjocklek på mjölat bakbord. Tryck ut kakor med pepparkaksformar. Lägg kakorna på smorda plåtar eller använd bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter beroende på tjockleken på dina pepparkakor och om du vill ha dem spröda eller mjuka. Här behöver du hålla koll. Ett tips är att göra en testplåt med några kakor först så du vet när de är klara efter ditt tycke. Låt svalna på plåten. Förvara i exempelvis plåtburk.

Mjölkfria pepparkakor med kristyr




Pepparkakskristyr

4 dl florsocker
1 st äggvita
1 tsk spritättika

Vispa snabbt ihop med elvisp. Sätt i spritspåse och börja dekorera pepparkakorna. Låt kristyren torka innan du lägger pepparkakorna i burkarna.




Print Friendly and PDF

Kommentarer

  1. Vad bra pepparkaks deg men
    7 dl vetemjöl glutenfri mjöl
    Ej majsmjöl går det ev 7dl
    Rismjöl ?????

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, kul att du gillar receptet! Jag har inte prövat använda rismjöl, men ersätter man vetemjöl med rismjöl måste mängden rismjöl justeras, man bör använda 3/4 dl rismjöl för varje 1 dl vetemjöl. Återkom gärna hur resultatet blev om du testar byta ut mjölet.

      Radera

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Printa ut

Populära inlägg