Senaste inläggen:

Baguette


Här är det. Det godaste receptet på baguette! Med krispig yta, ingen jästsmak och enkelt att göra. Gjord på köpt surdeg, men det går självklart lika bra att använda egen surdeg om du har en sådan. Kommer nog aldrig att köpa färdiga baguetter igen. Varför stressa till butiken de dagar de får in färsk baguette när man lätt kan svinga ihop degen själv. När man vill. Genom att kalljäsa den blir det här ett enkelt bak. Ja, jag älskar kalljäsning! :) 

Baguette recept
Surdegsbaguette


Till 2 st stora baguetter:

1 burk/påse (150g) Vetesurdeg (Surdeg fullkornsvete)
15-20 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk rapsolja
13,5 dl vetemjöl
3,5 tsk salt (Himalayasalt)

På kvällen:
1. Skaka surdegen innan du öppnar den. Rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla andra ingredienser utom saltet.

2. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin. Degen kan verka bli hård under tiden den knådas i maskinen, men kommer att bli riktigt fin och mjuk om du fortsätter lite till. Degen ska vara lös men inte kladdig. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen över natten.

På morgonen:
1. Häll upp surdegen på bordet, arbeta så lite om möjligt med degen. Dela degen i 2 (alternativt 3) bitar och forma till baguetter. Sikta därefter lite mjöl över bröden.

2. Lägg bröden på en plåt (jag använder en baguetteform som på bilden ovan som jag placerar på ugnsgallret) och täck med plast. Låt jäsa 1 timme. 

3. Sätt in en ugnssäker form med ca 1/2 liter vatten längst ner i ugnen och sätt ugnen på 260 grader i tid innan gräddningen. 

4. Gör 2-3 snitt över bröden innan plåten sätts in i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 220 grader. Grädda tills bröden fått fin färg, ca 25 minuter. Vänd därefter dem och grädda ca 5-10 minuter till så de får fin färg på undersidan också.

Låt bröden svalna på galler.

Print Friendly and PDF

Kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Printa ut

Populära inlägg