Senaste inläggen:

Matkostnader som mjölkproteinallergiker.


När man övergår till ett mjölkproteinfritt liv får man vara beredd på att matkostnaderna ökar ganska markant.

Tyvärr kostar de växtbaserade ersättningsprodukter betydligt mer än vanliga mjölkprodukter. Där vi bor kostar 1 liter växtbaserad dryck i princip dubbelt mer än 1 liter komjölk. Sedan är det så klart skillnad på om det är en person eller en hel familj som övergår. Men om du just fått reda på att du eller ditt barn har mjölkproteinallergi och det mesta känns nytt för dig så rekommenderar jag att alla i hushållet övergår samtidigt. Av flera anledningar. Dels för att då blir måltiderna lika för samtliga familjemedlemmar och ingen behöver känna sig annorlunda, men den viktigaste anledningen är ändå risken för kontamination eller att man råkar ge fel produkt till den som har mjölkproteinallergin. Det är otroligt lätt att det blir fel. En klassiker är att man exempelvis bakar mjölkproteinfritt men sedan råkar smöra formen med fel smör, och därmed är det inte längre möjligt att servera det till den som är allergisk. Eller att man råkar steka i fel smör, eller att pannan man steker i inte tvättats ur tillräckligt noga utan det finns risk för kontamination. Det är minst risk för misstag om samtliga i hemmet äter mjölkproteinfritt.

Våra matkostnader ligger högt idag, men vi ser det som en investering i vår och våra barns hälsa nu och i framtiden. Vi tycker det är värt det. Vinsterna av det ligger inte i pengarna utan i hälsa, och hälsan är viktig för oss. Vi vill satsa det här på dem. Oavsett om de är allergiska eller inte. Jag är fullt medveten om att det finns många som inte håller med mig om att mjölken inte är bra för oss. Jag vet att det är ett hett och kontroversiellt ämne. Var och en får själv avgöra vad som är bäst för sin familj i den här frågan. Vi har fattat vårt beslut. Ett beslut vi inte tvivlat en sekund på.

Print Friendly and PDF

Kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Printa ut

Populära inlägg