Senaste inläggen:

Mjöd

Ingen Valborg utan mjöd. Mjöd är ett absolut måste för att Valborgskänslan ska infinna sig. Det duger heller inte att köpa mjödet i butik. Nej, inte för oss i alla fall. Mjödet måste man göra själv för att det ska smaka precis så där underbart gott som man vill att det ska smaka. Och det ska vara alkoholfritt! Ja, ni hörde rätt. Inte en gnutta alkohol som tar över och förstör smaken. Mjödet ska lagas ca 4-5 dagar innan Valborg. Så idag gjorde jag precis det. Och här bjuder jag på receptet. Låt det väl smaka vid majbrasan! 



4 liter vatten
250 g farinsocker
250 g strösocker
1-(2) citroner
1/5 tsk färsk jäst

Koka upp 2 liter vatten.
Häll det heta vattnet över sockret i en större kastrull.
Häll i 2 liter kallt vatten.
Blanda väl och tillsätt saften av 1-(2) citroner.
När blandningen är 37 grader tillsätter du jästen i vätskan. Jästen ska vara i storleken av en kokt ärta eller ett russin (1/5 tsk)
Sätt på locket och låt stå 24 h i rumstemperatur.

Följande dag tappar du upp mjöden i rena flaskor med kork. Tillsätt 1 tsk strösocker i varje flaska och lägg i några russin om så önskas. Skruva inte på korken för hårt. Ett tips är att placera någon flaska i rumstemperatur och någon i kylen. Då mognar drycken olika fort. Efter någon dag är drycken klar att avnjutas av gammal som ung!

Trevlig Valborg!

Print Friendly and PDF

Kommentarer

  1. Hur länge håller sig mjödet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter att det stått 4-5 dagar från tillverkningsdagen håller mjödet några dagar upp till en vecka.

      Radera

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Printa ut

Populära inlägg