Senaste inläggen:

Mjölkfri glass

Det finns mjölkproteinfria glassar att köpa, men om man tittar noga på en del av dessa förpackningar kan man läsa (oftast under tabellen över näringsvärden): Laktos <0,01 g.
Det står alltså inte: Laktos 0 g. Kan vara värt att tänka på om du reagerar på minsta spår av mjölkprotein. Om du däremot läser innehållet i exempelvis Alpro Cousine Soya som är en vispbar ”grädde” står det: Laktos 0 g. 

Mjölkfri glass gjord på sojagrädde, socker, och äggulor. Här smaksatt med choklad och nötter.

Oavsett så är det både roligt och otroligt gott att laga egen glass, även mjölkfri sådan. Jag har testat olika recept både med och utan glassmaskin. Här kommer ett superenkelt basrecept på en riktigt smarrig glass som man kan variera i oändlighet vad gäller smaksättning. Det är bara fantasin som sätter gränser. Sätt din egen
prägel på glassen och njut i sommar av mjölkfri glass! Receptet är baserat på ett recept jag fick av min mamma, men istället för havregrädde använder jag sojagrädde då jag helt enkelt tycker smaken blir ännu godare med sojagrädden. 


Mjölkfri lakritsglass toppad med lakritspulver.

4 äggulor
ca 1 dl socker 
4 dl vispbar sojagrädde (eller exempelvis havregrädde)

Exempel på smaksättning:
Smält mörk mjölkfri choklad ca 50-100 g beroende på önskad smak.
Blåbär
Rårörda jordgubbar
Saffran
Vanilj
Lakritspulver (2 msk)
Nötter...

Vispa äggulor och socker så att det blir vitt och pösigt. 
Vispa grädden.
Rör ner den vispade grädden i äggsmeten.
Smaksätt med valfri smaksättning.

Ställ den i frysen och rör i den efter 1 timme. Därefter varje halvtimme tills det är lagom. 
Ta ut glassen en stund innan servering så är det lättare att få ut kulor.

Ps! Jag brukar inte röra glassen. Ett tips är att lägga den direkt i glassformar av silikon. På så sätt behöver man inte kämpa med att få ut kulor om glassen är hård.  Utan barnen har färdiga glassar i lagom mängd.
~
Ett annat tips om du får över en del uppvispad grädde från exempelvis tårtbak: Vispa upp några äggulor som du tillsätter och sedan smaksätter glassmeten enligt tycke och smak.

Print Friendly and PDF

Kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Printa ut

Populära inlägg